Tekrar selamlar.
Bu yazım da sizlere tamamen Bursa'ya has olan, uğradığınıza kesinlikle denemeniz gereken lezzetlerden bahsedeceğim. Belki daha sonra yazacağım yazılarımda özel olarak şurada burada yemelisiniz tavsiyeleri verebilirim adresleriyle fakat bugün sadece tanıtıp, anlatmaya çalışacağım.
• Listenin başına İskender kadar ünlenememiş olsa da tabii ki Pideli Köfte geliyor. Görünüm olarak ve hatta söylenenlere göre de İskender'in taklidi üzerine yapılmış ilk olarak. Küçük küçük dilimlenmiş salça soslu pidelerin üzerine köftelerin dizilimi (isteğe göre yanlarında yoğurt ve biber) ve üzerine kızmış tereyağ dökülerek servis edilen efsane bir lezzettir. Böyle anlatınca basitmiş gibi geldi bana bile ama efsane bir tattır, kesinlikle denemelisiniz bağımlılık bile yapar. Tabii şırayı içmeyi unutmayın.
• Yazıma mutlak şekilde Tahanlı Pide ile devam ediyorum. Evet doğru yazılışının ' tahinli ' olduğunu bizde biliyoruz ama kendimi bildim bileli Bursa'da tahanlı diye bilinir, söylenir Bursa halkı öyle seslenir. 100 yılı aşmış bir geçmişi varmış yapan en eski ustalar öyle derdi hep bana. Tuzlu bir yiyecek değildir. Ana hatlarıyla bahsedersem, yuvarlak hamurun ortası tahin, pekmez ve şeker cümbüşü, dışı daha yanık ve şekersiz. Görünüm olarak diğer bir Bursa'ya özgü lezzet olan cantığa benzer. Kışın sıcak tutar der yeriz, yazın çayın yanında çok iyi der yeriz. Kahvaltıda vazgeçilmezdir ama her öğün gideri vardır. Çok fazla iddaalı güzel bir lezzettir bu da bağımlılık yapar.

• Ayrıca kestane şekeri, bağdat tatlısı, cantık gibi tatları da denemeyi unutmamanızı tavsiye ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder